The Ultimate Lancashire Quiz

Test your Lancastrian knowledge, challenge friends and family to see who is the Lancashire know-it-all!

1. At which historical landmark in Lancashire did King James I knight a piece of beef and supposedly create the word 'sirloin'? 

a) Clitheroe Castle

b) Hoghton Tower

c) Samlesbury Hall

2. Which Lancashire city was the first in the UK to open a KFC?

a) Preston

b) Lancaster

3. Which year did the Pendle Witches stand to Trial at Lancaster Castle?

a) 1792

b)1612

c) 1802

d) 1504

4. Lancashire is the only county to have it's name linked to 3 different types of cheese, can you guess which ones?

a) Creamy, Crumbly & Tasty

b) Blue, Goats & Cream

c) Applewood, Crumbly & Camembert

5. What percentage of Lancashire is rural?

a) 62%

b) 75%

c) 59%

d) 80%

6. Pendle Hill is just short of being called a mountain, but do you know by how many ft?

a) 165ft

b) 135ft

c)179ft

7. We celebrate #LancashireDay every year, but do you know on which date it is celebrated?

a) 15th June

b) 23rd October

c) 9th September

d) 27th November

8. Which Mill in Lancashire was featured in the Oscar-winning film, ‘The King’s Speech'?

a) Queen Street Mill

b) Helmshore Mills

9. Preston is home to Europe's largest what?

a) Roundabout

b) Bus Station

c) Train station

10. How long is the stretch of the infamous Blackpool Illuminations?

a) 5.5 miles

b) 6.2 miles

c) 4.8 miles

ANSWERS: 1 (b), 2 (a), 3 (b), 4 (a), 5 (d), 6 (a), 7 (d), 8 (a), 9 (b), 10 (b) 

Can you guess True or False on the below statements?

1. Lancashire is the 2nd largest county in England

True or False

2. People from Lancashire are known as Lancashiaries

True or False

3. Lancashire holds one of the smallest towns in Britain

True or False

4. The Forest of Bowland is the same size as New York City

True or False

5. If you were to paint Blackpool Tower, it would take roughly 7 years

True or False

6. It would take you 29 hours to walk from one side of Lancashire to the other

True or False

7. Blackburn was the first UK town to take on mass fingerprinting

True or False

8. The Lancashire Hotpots were nominated for a MTV Music Award in 2007 but lost out to Panic! At The Disco

True or False

9. Eric Morecambe was actually born in Lancaster

True or False

10. Dunsop Bridge in the Ribble Valley is the centre of the British Isles

True or False

11. The Leeds/Liverpool Canal that flows through Lancashire is Britain's largest

True or False

12. Blackpool opened the world's first electric street tramway

True or False

13. The 'Lancashire Rose' was originally pink, but changed to red in 1832

True or False

14. Lancashire was established in 1183

True or False

15. There was actually a fourth Pendle Witch, but she managed to escape before the execution at Lancaster Castle

True or False

Answers: 1. False, 2. False, 3. True, 4. True, 5. True, 6. False, 7. True, 8. False, 9. False, 10. True, 11. True, 12. True, 13. False, 14. True, 15. False. 

Film & TV

1. At which train station did they film scenes of the Oscar nominated 'Brief Encounter'?

a) Carnforth Railway Station

b) Preston Railway Station

c) Blackpool North

d) Burnley Central

2. Camilla Cabello, Pierce Brosnan and James Corden were in Blackpool last month, filming for which Disney remake?

a) Sleeping Beauty

b) Mulan

c) Cinderella

d) Beauty and the Beast

3. Which TV phenomenon was filmed at Hoghton tower last year?

a) Peaky Blinders

b) The Crown

c) Sherlock

d) Luther

4. Which TV Chef took a trip to Holmes Mill to film part of their series exploring best foodie spots?

a) Gordon Ramsay

b) Jamie Oliver

c) Delia Smith

d) James Martin

ANSWERS: 1 (a), 2 (c), 3 (a), 4 (d)

Great Outdoors

1. How long on average does it take the average person to walk the Preston Guild Wheel?

a) 6-8 hours

b) 8-10 hours

c) 10-12 hours

d) 12-14 hours

2. 322 pipes make up the Singing Ringing Tree in Burnley, but how many pipes actually contribute towards the sound?

a) 12

b) 45

c) 25

d) 32

3. How tall is the Jubilee Tower in Darwen?

a) 62 ft

b) 85 ft

c) 78 ft

d) 81 ft

4. The Forest of Bowland was designated an Area of Outstanding Natural Beauty in what year?

a) 1964

b) 1952

c) 1970

d) 1978

5. Yvette Fielding, presenter of Most Haunted, claimed this location was the scariest place she'd ever filmed - can you guess the location?

a) Lancaster Castle

b) Samlesbury Hall

c) Winter Gardens, Morecambe

d) Pendle Hill

ANSWERS: 1 (b), 2 (c), 3 (b), 4 (a), 5 (d)

Related

4 Comments

Comments

  1. Bolton Trotter
    Enjoyed the quiz because I could do it and stay safe by being at home!!

    Please think of some more.

    BT
  2. Northender
    Good quiz , also learning about Lancashire and trying to beat my other half, while staying safe at home
  3. Garden quizzer
    Good quiz and I will test my neighbours in our ‘stay at home stay safe quiz’ from the safety of our gardens
  4. Covid cop-outs
    Informative quiz, very interesting will submit to my WI

Leave a Reply